Ръководителят на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу за първи път говори за въоръжения бунт на основателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин.

Според министъра опитът е неуспешен поради факта, че бойците от въоръжените сили на Руската федерация остават верни на своята клетва и военен болг. Думите на Шойгу са цитирани от Life.

В същото време той нарече ситуацията „опит за дестабилизиране на ситуацията“ в Руската федерация. 

„Тези планове се провалиха преди всичко, защото военнослужещите показаха лоялност към клетвата и военния дълг“, каза началникът на военното ведомство.

Въоръженият бунт, според него, не е повлиял на действията на военните, които са продължили да решават бойни задачи.

Той благодари и на военните за съвестната им служба.

Според него въоръжените сили на Украйна не са постигнали целите на контранастъплението по нито едно от направленията.

„Като цяло противникът не постигна целите си по нито едно от направленията. Това свидетелства за уменията на нашите бойци и явно завишените очаквания от прехвалените западни оръжия“, каза той.

Министърът на отбраната даде следните цифри. От 4 юни, т.е. от началото на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна, украинските войски са загубили около 2500 единици различни оръжия по всички направления. Освен това през последния месец руските части на ПВО са прехванали 158 ракети HIMARS, 25 крилати ракети Storm Shadow и 386 БПЛА.

Освен това бяха унищожени 16 танка Leopard, доставени на Украйна от Полша и Португалия.

В същото време Шойгу отбелязва, че украинските власти, по нареждане на Запада, изискват въоръжените сили на Украйна да продължат настъплението, независимо от загубите.

Киев се опитва да компенсира неуспехите си, като обстрелва цивилни цели, опитвайки се да получи ефекта на пропагандата, но благодарение на действията на руските войски цивилните жертви остават минимални, твърди Шойгу.