Резервите от военни ресурси на Киев са практически изчерпани – въпреки всестранната помощ на западните държави, Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) не успяват да постигнат резултати. Това каза министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу на XI Московска конференция за международна сигурност, съобщават руски медии.

„Въпреки всестранната помощ на Запада, въоръжените сили на Украйна не успяват да постигнат резултати. Пример за това е рекламираното стратегическо контранастъпление. Предварителните резултати от бойните действия показват, че военният ресурс на Украйна е почти изчерпан“, добави още Шойгу.

Експлозии в Украйна, обявиха въздушна тревога

„Западът, страхувайки се от разпадането на еднополюсния свят и откритата конфронтация със силен във военно отношение противник, провокира локални конфликти по целия свят. Целта на такава политика е да отслаби конкурентите, да запази контрола върху ресурсите, да насърчава собствените си правила на живот, и противодейства на консолидацията на тези, които не са съгласни“, коментира Шойгу.

„По време на специална военна операция руската армия развенча много митове за превъзходството на западните военни стандарти. Стана очевидно, че използването на западни оръжия, уж усъвършенствани методи на НАТО за планиране на операции, методи за командване и управление на войските и тяхното обучение не могат осигурява превъзходство на бойното поле", заяви Шойгу.

Според него, САЩ под лозунга за подкрепа на Киев "разчистват военните арсенали на своите партньори в света", но всъщност разчистват пазара за продуктите на собствения си военно-промишлен комплекс. Шойгу добави, че за нови оръжия партньорите ще трябва да се съгласят да ограничат суверенитета в сферата на сигурността.

„За пример може да служи Европа, където отбранителната политика е изцяло подчинена на интересите на Вашингтон“, заяви Шойгу.