На годишнината от началото на мащабната офанзива, 24 февруари, Русия може да удари Украйна с поне 50 ракети. Путин ще иска, ако не да повтори, то поне да имитира това, което се случваше преди година.

Това мнение изрази в коментар за „Апостроф“ политолог, анализатор, бивш инженер-конструктор в конструкторското бюро „Южное“ Александър Кочетков.

„Ако говорим за възможния брой ракети, които Русия може да изстреля срещу Украйна на 24 февруари, то със сигурност те ще бъдат поне 50. Изстрелването на по-малко ракети просто няма смисъл, защото тогава този удар няма да причини никаква вреда изобщо и ресурсът ще бъде похабен. И Кремъл разбира това “, казва Кочетков.

Според него руснаците, както по традиция правят, ще комбинират пускове с "Шахеди", за да натоварят противовъздушната ни отбрана.

„Какво да очакваме на 24 февруари? Това са 5 вълни изстрелвания на ракети. Обикновено руснаците правеха 2-3 такива вълни, плюс предварителен пуск на "Шахедс". И този път те могат да решат за 5 вълни от изстрелвания, като използват както самолети, така и кораби. Част от ракетните удари могат да бъдат насочени срещу радиолокационни станции и системи за ПВО, а останалите – срещу украински градове. Е, успоредно с това могат да се опитат да направят въздушен удар срещу украинските градове, ако успеят да ударят нашата система за противовъздушна отбрана. В което изобщо не съм убеден“, отбелязва експертът.

Той подчерта, че може би Путин ще се опита да имитира или поне ще му докладват, че е имало "мощен удар", като преди година - по системи за противовъздушна отбрана, летища, военни обекти.

Въпреки че всички добре знаят, че ракетните удари, които Русия редовно нанася по енергийния сектор на Украйна вече 4 месеца, не са успешни. А ние само се ядосваме и имаме време да се възстановим. Но не това е основното за Путин. За него основното е „съветската“ символика “, обобщава експертът.

Междувременно на годишнината от началото на пълномащабната война, някои украински училища се прехвърлят на дистанционно обучение поради заплахата от обстрел от руските войски. Министерството на образованието препоръчва тези дни всички училища да преминат на дистанционно обучение.

Това написа в своя канал в Telegram Сергей Шкарлет, министър на образованието и науката на Украйна.

Превод: GlasNews