Въоръжените сили на Украйна контролират населените места Пятихатки, южната част на Роботино в Запорожка област и Урожайное в Донецка област. Съответното изявление на ръководителя на руската ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин беше публикувано на 21 юни в социалните мрежи от неговата пресслужба.

„Това предполага, че огромни парчета са дадени на врага“, добави той.

 
 

Ръководителят на ЧВК се оплака, че Русия не контролира ситуацията на фронта и не осигурява своите бойци нито с оръжие, нито с боеприпаси. Той каза, че нашествениците денонощно пишат писма за липсата на снаряди, гранати и боеприпаси, а ръководството не допуска военни кореспонденти и крие информация от руснаците.

"Ако врагът навлезе в Молочен лиман [в южната част на Запорожка област - бел. ред.], тогава повечето от териториите, завзети по време на т.нар. "НОР", ще бъдат върнати на противника. Врагът започва да форсира Днепър от днес и редовни войски“, информира Пригожин.

 

Според него един ден руснаците може да се събудят с новината, че Украйна е върнала Крим. Ръководителят на "вагнеровците" смята това състояние на нещата на преден план за предателство на интересите на Руската федерация. Той е убеден, че руското министерство на отбраната се занимава единствено с „фалшифициране на факти“, за да изпраща „красиви доклади“ на Москва.

"Контранастъплението на въоръжените сили на Украйна ни носи сериозни проблеми и загуби, които се премълчават, за които руският народ не знае. Когато дойде беда, можем да останем без армия и без Русия", подчерта Пригожин.