Една от десетте яхти на руския президент Владимир Путин си стои тихо в пристанището на страна от НАТО, където е на ремонт, внимателно скрита от любопитни очи. Следователи направиха няколко опита да стигнат до кораба и успяха да го забележат само с помощта на дрон. Подробностите на разследването се обсъждат във видео в Youtube канала на руския опозиционен политик „Ходорковски НА ЖИВО“.

Видеото показва, че следователите са се интересували от две от яхтите на Путин - 71-метровата яхта "Виктория" и 38-метровата яхта "Орион", която придружава 71-метровия суперкораб. Първият кораб е открит в залива на страна от НАТО - в корабостроителница в Истанбул. Вторият е в пристанище Ломоносов край Санкт Петербург в Руската федерация. Междувременно резиденцията на Путин е в Сочи, на 800 км и 1900 км (по права линия) от местонахождението на ценните кораби, посочват авторите.

Пристанища с яхтите на ПутинЦял екран
Места, където се намират яхтите на Путин Снимка: Google maps

Виктория е построена в продължение на няколко години от руската компания Sevmash, която се намира в Северодвинск и е специализирана в подводници, се казва във видеото. След като корабът беше привидно готов, през 2019 г. (след анексирането на Крим) беше приведен в ред от турската компания ISA Yachts. Цената е около 50 милиона долара: във фондовете са участвали покойният собственик на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин и руският олигарх и приятел на Путин Генадий Тимченко, обясниха разследващите.

С началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г. яхтата Виктория беше забелязана за известно време близо до резиденцията на Путин в Сочи - това се доказва от данни от портали за мониторинг. Тогава забелязаха как тя се отправи към пристанището в Истанбул и изчезна някъде по средата на корабостроителницата, където се ремонтират кораби.

Разследващите са открили корабостроителница, където може да се намира 71-метровата яхта. Те забелязаха, че нейната котва едва се забелязва между два големи кораба. Те направиха няколко опита да я доближат. Първо се опитаха да минат направо през портата, но не ги пуснаха. Тогава наеха яхта и се опитаха да видят нещо от морето, но неуспешно. Накрая във въздуха беше изстрелян дрон, който откри Виктория в дълбините на хангара. Корабът беше разпознат по буквата V на кърмата, така че следователите са уверени, че са открили 50-милионния кораб на Путин.

Както се оказа, корабостроителницата, в която така внимателно е скрит корабът на Путин, принадлежи на турската компания Desan. Компанията, отбелязват авторите на видеото, се занимава с ремонт и поддръжка на различни видове кораби, включително военни, свързани със структурите на НАТО. По-специално, „тя има разрешение от Северноатлантическия алианс да работи с класифицирана информация“, се казва във видеото на Ходорковски НА ЖИВО.

В същото време друг кораб, Орион, не е бил рискуван да напусне Руската федерация, казаха следователите. По техни данни този кораб е разположен на кея в Ломоносов.

Разследващите обобщиха какво се знае за яхтите на ръководителя на Кремъл: "10-те яхти на Путин са две флотилии. Едната е в Балтийско море. Втората е в Черно море. На пръв поглед не е ясно защо един човек се нуждае от толкова много яхти. Но президентът не ги използва сам“, намекнаха авторите.