Спасителните служби и водолази претърсват московската канализация и издирват туристи, изчезнали на екскурзия предишния ден. Според различни източници по време на проливен дъжд (в столицата са паднали 40-60% от валежите) хората са били блокирани в подземни тунели и са се удавили.

Предварително е установено, че 31-годишен водач е извършил обход на колектора. Според условията на обиколката туристите били спуснати за 9000 рубли и им били показани старите колектори, подземната река Неглинка.

Като част от обиколката им дали калъфи за обувки до коленете, фенерче и ги предупредили, че спускането може да бъде отменено поради дъжд.

По неизвестна причина водачът все пак спуснал група туристи в канализацията. Според различна информация под земята може да са от 5 до 8 души или две групи от по 12 души. Във всеки случай вече има предположение, че всички туристи и водачът са се удавили.

Към момента броят на изчезналите е нараснал на 6 души. Полицията се свърза с изявление до приятели на 34-годишната Даря Бикова, следобед на 20 август, тя отиде на обиколка на „Тайните на московската тъмница“ и спря да общува.

Според телеграм канала SHOT вече са намерени четири тела.

Сред загиналите има трима тийнейджъри - 17-годишно момче, две 15-годишни момичета. С тях бил Дмитрий Маркушин, ръководител на PR службата на компанията Ланит. В канализацията е открито още едно тяло - на мъж.

Оказало се, че телата на загиналите били носени от воден поток около 2 км.

Предполага се, че групата туристи е била в района на метрото Трубная, оттам водачът е успял да изпрати съобщение до колега. По-късно започнаха да се намират тела край Зарядие.

Между другото, 20 минути след рекордния дъжд в Москва, авторите на Telegram канала „Отдел за подземни изследвания“ показаха преливащия кладенец Неглинка. Нямаше шанс хората да избягат в такъв поток.

Експерти допълват, че под "колекционерската вълна" са попаднали загиналите туристи - деца и възрастни. Това е явление, при което нивото на водата достига до глезена, а след това рязко се покачва до кръста и нагоре. Потокът се превръща в цунами в затворено пространство, избива те от краката, няма за какво да се хванеш.

„Единствената точка, където можеха да се скрият от колекторната вълна в Неглинка, беше старата плъзгаща камера в района на Метропол ...“, пише Немалахов.

РЕН ТВ съобщава, че следователите са задържали един от организаторите на обиколки в подземията. Ръководи групи от 9 години. Образувано е и наказателно дело за предоставяне на услуги, които не отговарят на изискванията за безопасност.

След новината за трагедията съобщенията за екскурзии до столичния колектор започнаха да изчезват от сайтовете в мрежата.