Американската компания Monotype, която притежава правата за тези шрифтове и редица други, блокира достъпа до библиотеката си на сайта за руски потребители.

В Русия затвориха достъпа до може би най-популярните шрифтове. Говорим за Times New Roman, Arial, Verdana, Tahoma и Helvetica. Това съобщава изданието "Ведомости".

Правата върху тези шрифтове са собственост на американската компания Monotype и сега достъпът до тях в библиотеката на сайта е затворен.

Самият сайт Monotype в Русия е наличен, но когато се опитва да отвори страница с каталог от шрифтове, потребителят вижда съобщение за отказан достъп. Въпреки това, когато използвате VPN услуги, е възможен достъп до шрифтовете.

Монотипните шрифтове се използват във всички популярни операционни системи на Microsoft и Apple повече от 40 години. Най-популярните шрифтове Monotype вече са достъпни за руски потребители, например в пакета на Microsoft Office. Въпреки това още в началото на март Microsoft обяви спирането на продажбите в Русия.

Сега можете да купувате само продукти, внесени преди началото на войната в Украйна. "Ако сега можете да закупите пакет Microsoft Office в Русия, тогава говорим за решение в кутия. Но това са "кутиите", които бяха внесени в Русия преди началото на март, остатъците. Нямаше нови партиди", каза ръководителят на аналитичната агенция.

Руските юристи смятат, че затварянето на достъпа до каталога на шрифтовете Monotype все още не е забрана за използването им от клиенти от Руската федерация. Но според техните прогнози това може да се случи скоро.

Руското законодателство обаче позволява задължителен механизъм за лицензиране, когато даден продукт може да се използва в страната дори след като притежателят на правото откаже да даде лиценз – „поради необходимостта от защита на интересите на държавата и обществото“.

Още през 2014 г., когато бяха наложени санкции срещу Руската федерация след анексирането на Крим и инвазията в Донбас, Monotype отказа да издаде разрешение за използване на шрифтовете си за някои руски организации, например разработчици на софтуер за руското министерство на отбраната.