Терористите, които извършиха атаката срещу Crocus City Hall в Москва, били вербувани чрез канала Voice of Khorasan TG. Този акаунт принадлежи на афганистанското крило на Ислямска държава и е работил за публика в Таджикистан.

Както съобщава РИА Новости, позовавайки се на източник, запознат със ситуацията, това стана известно след проучване на материали от един случай, който съдържа информация, че мъжът е бил абонат на TG канал за набиране на хора за извършване на терористични атаки.

Също така бързо се установи, че в този TG канал са вербувани терористи.

Оказа се, че каналът принадлежи на таджикското крило на ИД, което се контролира от Афганистан от терористичната групировка Вилаята Хорасан (клон на ИД).

„Това е телеграм каналът Sadoi Khuroson (Гласът на Хорасан), каза събеседникът на агенцията, като добави, че каналът вече е изтрит по неизвестна причина.

Медиите пишат, че сега е невъзможен достъп до канала нито от Русия, нито от Таджикистан.

През февруари миналата година офицер от ФСБ заяви, че дейността в афганистанския вилаят Хорасан и провеждането на секретни операции на САЩ в Афганистан съвпадат.

А през октомври директорът на руската ФСБ Александър Бортников заяви, че в страната се създава пояс на нестабилност от американските и британските разузнавателни служби. Това се случва на южните граници на ОНД. На този фон забраненият вилаят Хорасан става все по-силен и способен да извършва терористични атаки извън страната.

Още на 26 март ръководителят на Обединената пресслужба на съдилищата на Санкт Петербург Дария Лебедева заяви, че с решение на Приморския районен съд гражданин на Таджикистан, който е бил част от канал за вербуване в TG „Ислямска държава“ за извършване на действия в Русия, е бил изгонен от Руската федерация.

Той пристигнал в Руската федерация през януари, след като получил патент за работа и се регистрирал в миграционните власти, но не живеел на мястото на регистрация. Лебедева заяви, че става дума за Ахмад Файзулохонзода.

„Хората, извършили терористичната атака в Crocus City Hall, са вербувани от същата онлайн общност“, каза тя по канала TG.
По последни данни на Министерството на извънредните ситуации в Crocus City Hall са загинали 143 души.

А следственият комитет съобщава, че 84 от загиналите са идентифицирани. Сред тях има пет деца от 9 до 16 години.

По-рано, на 26 март, Министерството на извънредните ситуации обяви приключване на всички спасителни и издирвателни дейности, тъй като под развалините няма повече жертви.

„Предварителният списък на смъртните случаи в Московска област е публикуван на официалния интернет портал на руското министерство на извънредните ситуации към 20:15 (според руското министерство на здравеопазването)“, се казва в съобщението.
Списъкът, както беше отбелязано, ще бъде коригиран въз основа на данни от криминалистични изследвания.