В мрежата се появи информация за мястото и часа на погребението на жертвите на катастрофата на бизнес самолет в Тверска област, при която загина основателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин.

Според ЧК-ОГПУ, позовавайки се на източник, шестима от седемте загинали ще бъдат погребани в Санкт Петербург.

В същото време, първо на 29 август, ще бъдат погребани лидерите на Вагнер Дмитрий Уткин и Валерий Чекалов.

Най-вероятно ден по-късно, на 30 август, ще се състои погребението на Евгений Пригожин. 

Сред тези, които ще присъстват на церемонията, ще бъдат само най-близкото обкръжение на Пригожин, дори не всички ротни командири ще дойдат да се сбогуват с основателя на ЧВК.

Според източника охраната на Пригожин, която е била с него на борда, също ще бъде погребана в северната столица. Става дума за Евгений Макарян („Макар“), Сергей Пропустин („Дим“) и Николай Матусеев („Матуся“), които постоянно са живели в служебни жилища в Санкт Петербург.

Седмата жертва на самолетната катастрофа Александър Тотмин ще почива в мир в Алтайския край, у дома. Тленните му останки трябва да бъдат предадени на близките му на 30 или 31 август. Те вече са взели личните вещи на загиналия, предадени от следствието след разпознаването в Санкт Петербург.

Що се отнася до охраната на погребалната церемония, на Серафимовското гробище в Санкт Петербург вече са монтирани метални детектори, предполага се, че там ще бъде погребението на „вагнерите“. Освен това през нощта дежурят няколко полицейски коли и цивилни. Сега местните жители съобщават за сериозни задръствания и блокирани пътища в посока към Серафимовското гробище.

Като втори вариант за погребението на Пригожин се спряга Богословското гробище в Северната столица.