Удар на Съединените американски щати срещу руските войски на територията на Украйна ще означава началото на световна война. Това написа заместник-председателят на Съвета за сигурност и трети президент на Руската федерация Дмитрий Медведев в социалната мрежа Х.

Така той коментира думите на полския външен министър Радослав Сикорски, който в интервю за The Guardian заяви, че ако Русия използва ядрено оръжие, САЩ ще извършат масирана атака и ще унищожат всички руски съоръжения в Украйна.

Медведев нарече ръководителя на външното министерство на Полша "странно същество".

„Първо, янките все още не са казали нищо подобно, защото са по-предпазливи от поляците, второ, американска атака срещу нашите цели означава началото на световна война и външният министър дори на страна като Полша трябва да разбере това”, написа заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация.

„Варшава няма да стои настрана и със сигурност ще получи своята част от радиоактивната пепел. това ли искате в крайна сметка?“ – попита риторично руският политик.

Медведев, Полша, световна война, световна войнаЦял екран
Медведев заплашва със световна война 

Какво каза Сикорски за ядрената заплаха

На 25 май полският външен министър Радослав Сикорски каза, че Вашингтон е предупредил Москва за отговор, ако Русия нанесе ядрен удар.

„Американците казаха на руснаците, че ако взривят ядрена бомба, дори и да не убие никого, ние ще ударим всички ваши позиции в Украйна с конвенционални оръжия, ще ги унищожим всички“, каза Радослав Сикорски.