Управляващият директор на руския президент Владимир Путин Александър Колпаков, който помага на руския лидер да скрие корупционна собственост, включително селски дворци и яхти, води таен луксозен живот, прехвърляйки имущество на членове на семейството, съобщава The Insider.

Изданието се позовава на информация от анонимен източник в Telegram, който публикува снимки от партито на Колпаков.

Съдейки по разследването на източника на The Insider, длъжностното лице също не забравя за своите интереси, тъй като семейството му притежава недвижими имоти на стойност около милиард рубли. Съобщава се, че хронологията на архива в имота на Колпаков е съставена от 2010 до 2023 г.

Тайният живот на "ключаря на Кремъл"

55-годишният Александър Колпаков служи на държавата през целия си живот, първо, след армията, той работи в отдела за държавна сигурност на КГБ на СССР, а след това във Федералната служба за сигурност на Русия. Под негова отговорност бяха изграждането и управлението на резиденциите на действащите президенти на Русия. Той започна да ръководи делата на Путин през 2014 г.

Според съобщения в медиите семейство Колпакови е управлявало строителството на вили близо до селското имение на Путин близо до брега на Черно море в Геленджик, докато тъстът на длъжностното лице е посочен като номинален наемател на държавни парцели от около 150 хектара в Абрау -Дюрсо област, и това не са единствените активи по сметката му.

Например 85-годишният тъст Юрий Сидоров има два мотоциклета Harley-Davidson, всеки от които струва около 2,8 милиона рубли, и няколко скъпи коли, включително кабриолет Mercedes-Benz от 1952 г. (на стойност около сто хиляди долара ), модерен Range Rover и лимузина от представителна класа ЗИЛ-111А (партийният елит от времето на СССР, включително първият секретар на ЦК на КПСС Никита Хрушчов, караше подобен) от редки модели, от които са произведени около 70.

Зил-111А, рядкост, авто, класа, Никита Хрушчовцял екран
Легендарната кола на партийния елит Снимка: Wikipedia

Снимки от празнуването на рождения ден на Колпаков показват, че длъжностното лице предпочита да носи снежнобели костюми, а сред гостите му са политици и милиардери: Болат Закарянов (ръководител на главния отдел за обществено хранене на администрацията на президента на Русия), Генадий Явник (компания Intarsia, Константиновски фонд) и др.

 
 

Съпругата на бизнес мениджъра на Путин Инна Колпакова също не остана без „работа“. Тя е основател на компанията "Инвестстрой", която управляваше двореца на президента на Руската федерация край Геленджик.

В същото време самият Колпаков е основател на акционерно дружество "Аргумент", на което е регистрирана луксозната яхта на Путин Graceful. Дължината й е 81,5 m.

яхта, путин, корупция, лукс, капачкицял екран
Graceful е една от яхтите на Путин, която струва около 87 милиона евро Снимка: Yacht Charter Fleet

Недвижими имоти близо до Колпаков

В допълнение към административните дела на президента на Руската федерация, скъпите недвижими имоти на Колпаков, както в случая със скъпите автомобили, се прехвърлят на неговия тъст. Съдейки по данните от държавния регистър, публикувани от медиите, от 2021 г. Сидоров е станал собственик на 30 акра земя във вилно селище Заря в елитното селище на Московска област Рубльовка.

Имението, заедно с къща от повече от 875 квадратни метра, се оценява на не по-малко от 200 милиона рубли и преди това е принадлежало на личния архитект на Путин, италианеца Чирило Ланфранко.

Друго имение на Рубльовка се оценява на приблизително същата сума и представлява 31 акра земя и къща от 724 м² и други скъпи сгради.

Също така тъстът на Колпаков е собственик на два апартамента в елитни жилищни райони на Москва и два парцела с къщи в Геленджик, оценени на около 300 милиона рубли.

къща, геленджик, владимир путин, шапки, корупцияцял екран
Една от южните резиденции на Колпакови Сателитна снимка

Изучавайки снимки на гости от рождения ден на официалния представител, журналистите забелязаха сред гостите бизнесмена Виталий Смиренски. Известно е, че той е официален доставчик на Кремъл, който чрез своята компания "Ен-Трейд" преди това е действал като изпълнител на Кремълския дворец, контролиран от UDP, елитния комплекс "Рубльово-Успенски" и ведомствените аптеки, и също така е доставял различни видове оборудване за монтаж на аларми и др.