Украински съд осъди двама пленени руски войници на повече от 11 години затвор за обстрел на цивилна зона в източната част на страната.

Осъждането, състояло се във вторник, срещу Александър Бобикин и Александър Иванов е втората присъда, произнесена в процесите за военни престъпления, водени от Украйна от началото на инвазията на Русия в края на февруари.

Бобикин и Иванов, които присъстваха на делото в Котелевския окръжен съд в Централна Украйна, бяха поставени в подсилена стъклена кутия, и двамата се признаха за виновни за „нарушаване на законите и обичаите на войната“. „Вината на Бобикин и Иванов е напълно доказана“, каза съдия Евхен Болибок.

Обвинените са признали, че са част от артилерийско подразделение, което е стреляло по цели в североизточната област Харков на Украйна от съседната Белгородска област в Русия. Обстрелът унищожи училище в град Дерхачи, но няма жертви, казаха прокурори. Твърди се, че Бобикин и Иванов, описани като шофьор на артилерия и артилерист, са били заловени след преминаване на границата.

Прокурорите поискаха от съда да затвори руските военнослужещи за 12 години, а защитата им поиска снизходителност, заявявайки, че двамата войници са изпълнявали заповеди и са се покаяли.

Миналата седмица в Киев осъдиха 21-годишния руски войник Вадим Шишимарин на доживотен затвор за убийството на невъоръжен украински цивилен. Шишимарин беше обвинен, че е прострелял главата на 62-годишния Александър Шелипов в североизточната област Суми в Украйна в първите дни на войната. Адвокатът му каза, че присъдата ще бъде обжалвана.

Очакват се още много подобни процеси както в Украйна, така и в Русия, която рутинно отрича, че нейните сили са се насочили към цивилни лица или са извършвали военни престъпления.

Русия обяви, че завладяла още един украински град, който е железопътен възел