Четиримата заподозрени, които нападнаха концертната зала "Крокус Сити" в Московска област на 22 март, са били под въздействието на психотропни вещества, блокиращи чувството за страх. Оказа се също, че те са посещавали сградата на концертната зала преди атентата - на 7, 10 и 14 март. 

"На Шамсутдин Фаридуни, Далерджон Мирзоев, Сайдакрами Рачабализод и Мухаммадсобир Файзов взеха кръв за изследване. В тестовете на всеки от тях откриха психотропно вещество, което променя възприятието за реалността. Източникът на Baza не уточнява името на веществото“, се казва в съобщение на Baza.

Освен това Фаридуни Шамсутдин е бил в сградата на 7 март, за да прегледа оформлението на сградата и да се подготви за терористична атака. Това се потвърждава от снимката, която фотограф е направил този ден. Тогава той снимал случайни посетители, а след терористичната атака разпознал Фаридуни на една от снимките.

Фаридуни Шамсутдин, терористична атака в Крокус СитиЦял екран
Фаридуни Шамсутдин в Крокус Сити преди терористичната атака Снимка: База

Фактът, че Фаридуни Шамсутдин е бил в сградата на Крокус Сити много преди терористичната атака, се потвърждава и от проучване на таксиметров шофьор, който е бил на разположение на База.

"25-годишният Фаридуни Шамсутдин се качи в колата в добро настроение и сам започна разговора. Разговорът започна на таджикски - шофьорът поискал да премине на руски. Шамсутдин поръчал колата в началото на концерта (на 7 март в Крокус е имало концерт на Алесандро Сафина), така че шофьорът бил изненадан и попитал защо е тръгнал толкова рано. Шамсутдин обяснил, че не му харесал концерта и се оплакал, че е хвърлил пари на вятъра. Твърдял, че е купил билет за осем хиляди от прекупвач“, пише изданието.

Другият заподозрян е идвал два пъти в Крокус - на 10 и 14 март.

Източници на База също съобщиха, че обвиняемите са били забелязани на бензиностанция на Газпромнефт в района на Строгино и МКАД в деня преди трагедията - 21 март. Те заредили с гориво колата, с която се опитаха да избягат след терористичната атака.

На 26 март турското издание Yetkin съобщи, че двамата обвинени в терористичната атака в Крокус Сити, Фаридун Шамсиддин и Сайдакрами Рачабализода, са живели в хотели в централните квартали Фатих и Шишли в Истанбул от януари до март. Когато Фаридуни беше заловен, той каза по време на разпит, че е отишъл в Турция, защото „визата му е изтекла“. И двамата заподозрени отлетели за Москва с един и същи полет на 2 март.