Майкъл Кларк, британски професор и анализатор по военна сигурност и отбрана, каза, че високопоставеният руски генерал Сергей Суровикин, за когото се смята, че е добре запознат с бунта на ЧВК Вагнер, не е бил виждан от събота, пише Sky News.

Суровикин, по прякор "Генерал Армагедон", е заместник-командващ на руската армия и е известен с връзките си със собственика на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин. По-рано тази година той беше сменен като висш командир, но запази влияние върху военните операции.

Руският провоенен Telegram канал "Рибар" предположи, че той е задържан за разпит.

Арестуваха руски генерал, знаел за бунта на Пригожин СНИМКА

"Суровикин не е виждан от събота - не е известно със сигурност къде е генерал Армагедон. Има версия, че е на разпит", пишат в канала.

По-рано американското разузнаване твърдеше, че Суровикин е знаел за плановете на Пригожин да въстане срещу руското военно ръководство.

„Той сигурно преживява доста трудни моменти. Това, което ще се случи с този човек, ще бъде много интересно. Той не се е появявал, откакто направи изявление в събота, призовавайки хората от Вагнер да се върнат в частите и да се държат прилично“, каза британската отбрана и сигурност анализатор Майкъл Кларк.

Преди началото на бунта Пригожин атакува Сергей Шойгу, руският министър на отбраната, и Валери Герасимов, началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили, като ги обвини в провали в Украйна и че армията не е подкрепила бойците от ЧВК Вагнер.

Герасимов също не се е появявал от събота, добави Кларк, както и заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев. Според него личният самолет на Медведев е летял за Оман през уикенда и не се е върнал.

Превод: GlasNews