Западните медии съобщиха, че Руската федерация откъсва полетите над Балтийско море и заглушава GPS сигналите на самолетите.

Информиран източник на журналисти от The Sun твърди, че това се случвало редовно. По този начин самолетите, които летят над Балтика, постоянно имат проблеми с GPS сигнала.

Повече от 2300 полета на Ryanair, около 1400 полета на Wizz Air, 82 British Airways, седем самолета на TUI и четири полета на easyJet съобщиха за смущения между август 2023 г. и март 2024 г.

Общо през това време проблеми с GPS сигналите в небето над Балтийско море са регистрирани от около 46 000 самолета.

Изданието отбелязва, че броят на подобни „атаки“, които британските журналисти приписват на руската страна, е нараснал от по-малко от 50 на седмица миналата година до над 350 на седмица през март 2024 г.

Представители на ирландския превозвач Ryanair потвърдиха, че напоследък броят на подобни проблеми се е увеличил. Обикновено пътниците не знаят за това, но пилотите трябва да определят позицията на самолета по различен начин.

Според военния експерт д-р Джак Уотлинг „Руснаците имат дълга история на използване на GPS заглушаване като инструмент за тормоз“.

Все още няма официални коментари от Руската федерация по този въпрос.