Преди ден руският президент Владимир Путин се срещна с военни командири, които отразяват ситуацията в зоната на НВО. По време на срещата бяха повдигнати въпроси за целите на спецоперацията, мобилизацията и плановете за достигане до Киев.

Освен това бяха обсъдени проблемите, с които се сблъскват руските войници в хода на военните действия.

И така, Семьон Пегов попита знае ли Путин, че обещаните пари за унищожаване на западна военна техника не са стигнали до военните. Например за унищожен танк е обявена награда в размер на 100 000 рубли, която се заплаща допълнително. За самолет е определена премия от 300 хиляди рубли.

Думите на военния кореспондент изненадаха държавния глава.

„Фактът, че не плащат, е неочакван за мен“, цитира лидера на Русия телевизионният канал 360 .

Путин отправи публично предупреждение към министъра на отбраната Сергей Шойгу. Президентът обеща спешно да преадресира тази претенция към него.

Междувременно руският президент Владимир Путин унижи министъра на отбраната Сергей Шойгу на събитие във военна болница, където руският лидер и ръководителят на съответното министерство пристигнаха във вторник, 13 юни. Това написа колумнистът на BILD Марк Оливер Рюле.

Президентът на Русия и ръководителят на Министерството на отбраната пристигнаха в Централната военна болница. Вишневски в района на Москва. Там Путин връчи държавни награди на военни, воювали в Украйна и пострадали. Посещението на президента във военната болница е заснето, а видеото е публикувано на сайта на ръководителя на Руската федерация.

Оливер Руле на свой ред обърна внимание на това как Путин и Шойгу общуват и взаимодействат помежду си.

"Путин демонстративно обърна гръб на Шойгу, който остана безпомощен. Тази любопитна сцена накара Шойгу да изглежда неловко! Путин унижава своя министър на отбраната", пише журналистът.

Медийният наблюдател също припомни, че по-рано Владимир Путин и Сергей Шойгу са били в приятелски отношения. Те прекарваха много време заедно и дори бяха заедно на почивка. Напоследък обаче президентът на Руската федерация е крайно недоволен от пораженията на руските въоръжени сили в Украйна. Затова той критикува Шойгу за военните провали на руската армия.

„Според експерти Путин би искал гневът на населението и особено на войниците да бъде насочен към Шойгу, а не към самия него“, каза журналистът.