В началото на юни 42-годишният Андрей, жител на село Нови, пъхна въдици, палатка за къмпинг и друго оборудване на открито в багажника на своя Nissan Note, направи снимка, публикува я в Instagram и надписа „Готови за нови приключения!“ Така той, заедно с 31-годишната си съпруга Кристина и 3-годишния си син, тръгват на почивка и риболов до езерото Ханка, най-голямото в Приморския край на Русия.

След няколко дни мнозина ще чуят за езерото Ханка - дори тези, които са извън региона. За това, че брачната двойка Кристина и Андрей изчезнаха безследно върху нея, за това, че на един от островите беше открита лодка с откъснат двигател, а до нея, с лице в пясъка, лежеше замръзнало дете, пише dv.kp.ru. И за това, че успяха да заведат детенцето в реанимацията и да го спасят, а сега то се лекува и се готви да бъде изписано, но родителите му все още не са намерени.

Храната е на масата, колата не е заключена ...

Андрей и Кристина са били на езерото Ханка неведнъж и като цяло за тях активната почивка и екстремните пътувания са идеално забавление. Андрей е запален рибар, той кара моторна лодка от много дълго време, излиза с нея в морето и в езера. Често вземал малкия си син със себе си и винаги обличал спасителна жилетка на детето.

Кристина също подкрепяла хобитата на съпруга си и всички техни приятели потвърждават, че и двамата са обичали дейности на открито и пътувания, но още повече са обичали сина си Демид. И нямало да го застрашат напразно.

Лагерът е създаден близо до село Троицкое на брега на Ханка. Самото езеро, макар и голямо, е плитко, със средна дълбочина 3 метра, отчасти езерото се намира на територията на Китай, но от Троицкое до границата по права линия има повече от 40 км. Бреговете на езерото са блатисти, има много плитчини, малки острови, храсти, а тук също са чести внезапни бури. Двойката взела със себе си надуваема моторна лодка. Почти всички летовници идват тук с лодките си.

Семейството напуска лагера на 10 юни. Снимка: Администрация на МВР за Приморския край

На 10 юни Андрей и Кристина, заедно с Демид, се качили в лодката и напуснали лагера, едва ли са планирали да отсъстват дълго време: на туристическата маса имало храна, палатката и кухнята не били затворени, дори колата не била заключена. Този факт накара роднините да подозират по-късно, че семейството може да е бързало да се скрие от някои местни аборигени.

Те отплавали на север с лодката и никога повече не се върнаха в лагера. На 11 юни мъж на име Олег Романов забеляза, че лагерът дълго време е подозрително празен, и вдига тревога. Търсенето започва много бързо - почиващите на лодки започнали да претърсват района. 


Лодката е намерена на 7 км от лагера с откъснат двигател. Снимка: Администрация на МВР за Приморския край

Няколко часа след вдигането на алармата беше намерена самата лодка: на 7 километра от лагера, близо до село Новониколаевка,  тя била заседнала в храстите. Двигателят бил взривен, сякаш е ударил плитко. 

Това, което се случва след това, ще ви накара да изтръпнете. Близо до лодката, на брега, с лице в пясъка, мокро, замръзнало, практически без признаци на живот, лежало тригодишно дете. Трябвало да се действа много бързо. Хлапето било увито в топло яке, откарано с лодка до Троицкое, където вече чакала линейка, и спешно било откарано в реанимацията на Централната регионална болница Ханка.


Спасителите по чудо намериха оцелялото дете. Бебето вече е в болницата.
Видео: Руската администрация на МВР за Приморския край.

Лекарите предприели бързи действия за спасяване на детето. В крайна сметка, се оказва, че детето е било само на брега повече от един ден. Неговото спасение е истинско чудо. Особено като се има предвид, че на 13 юни е преместено от реанимация в редовно отделение и вече се подготвя за изписване.

Бабата, майката на Андрей, вече е с детето. Разследващите вече са го посетили и са му подарили радиоуправляема кола. Демид им казал, че е бил на пустинен остров. 


Планира се момчето да бъде изписано в близко бъдеще. 

Момчето е откарано в Централна регионална болница „Ханка“ в тежко състояние, имало е тежка хипотермия и уплаха. След като било прехвърлено от интензивното отделение, детето вече има апетит, възстановява се от стреса и започнало да гледа анимационни филми.

Издирването на родителите на момчето все още продължава. Спасителите се подпомагат от граничари, полицаи, следователи и доброволци от Примпойск. В социалните мрежи загрижени жители на региона търсят собственици на квадрокоптери, които биха могли да помогнат за претърсването на акваторията и брега от въздуха.


Лодката е намерена на 7 км от лагера с откъснат двигател. Снимка: Администрация на МВР за Приморския край

Следственият комитет вече обяви предварителните причини за трагедията. Установено е, че докато лодката се движи по вълната, бащата на семейството не е могъл да се задържи и е паднал във водата. Съпругата му започнала да се опитва да го хване за ръка и също се гмурнала зад борда. И двамата са били без спасителни жилетки, твърдят разследващите. А лодката с детето продължила да се движи, докато не се блъснала в острова.

Вярно е, че все още не е много ясно какво се е случило след това, защо родителите все още не са намерени. Приятели и роднини се надяват на най-доброто. С Демид се случи чудо, Кристина и Андрей също са достойни за него.


Андрей и Кристина, от личен архив

Във всеки случай е образувано наказателно дело по член убийство (105 от Наказателния кодекс на Руската федерация). Назначени са редица съдебни експертизи, разпитват се свидетели, вземат се мерки и продължава издирването на жертвите.