В Кубан цяло семейство почина няколко седмици след ваксинацията срещу коронавирус. Шестокласничката Арина остана сирак. След като тази информация се появи в медиите, шефът на Министерството на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко разпореди разследване на инцидента. Роспотребнадзор вече започна проверка.

Според съобщения в руските медии, семейство Колесникови от фермата Ленин в Краснодарския край са били ваксинирани на 29 юни с първия компонент от ваксината EpiVacCorona.

Седмица по-късно 37-годишният баща, 36-годишната майка, 58-годишните баба и дядо били хоспитализирани с висока температура и починали един след друг, с изключение на дядото. В момента той е в критично състояние в интензивно отделение.

Сестрата на бащата на семейството Елена Колесникова обясни пред МК, че съпругата на брат й Михаил Колесников Ляля е била на диализа. Според плана тя трябвало да се подложи на някаква операция, но в диализния център лекарите казали, че няма да направят нищо без ваксинация.

Жената обясни, че в резултат на това 37-годишният Михаил Колесников е заминал за столицата с 36-годишната си съпруга и 13-годишната си дъщеря, както и със свекърва си и баща си. Сред тях бащата на Михаил и дъщеря му все още се борят за живот в интензивното отделение в Майкоп.

Ляля Колесникова първа изпитала тежък дискомфорт. Тя била диагностицирана с 48% белодробно увреждане. На следващия ден майка й е откарана в интензивно отделение.

Известно време по-късно Ляла починала, а майка й Рита, след като научила за смъртта на дъщеря си, сама свалила кислородната маска. По-късно тя била свързана с вентилатор, но не успели да я спасят.

Михаил Колесников бил у дома си през цялото това време с 28% белодробно увреждане, но на 20 юли се влошил и бил откаран в реанимацията с линейка, където компютърната томография показала 50% увреждане. Той също починал няколко дни по-късно.

В момента лелята е официализирала настойничество за момичето, което е останало пълно сираче, тъй като не са останали повече близки роднини.

Информацията за смъртта на цялото семейство, с изключение на тийнейджърката, беше потвърдена от един от учителите в училището, където момичето учи. Разтревожени жители на фермата изискват независим преглед и разкриване на истинските причини за инцидента.

„От четиримата възрастни членове на семейството един е бил на диализа, а трима са диабетици. Този, който ги е убедил да бъдат ваксинирани, е престъпник“, заяви депутатът от Държавната дума Вячеслав Лисаков.

Отбелязва се, че ако се докаже, че медицинска грешка е причина за смъртта, тогава роднините на жертвите могат да разчитат само на 30 хиляди рубли за всеки починал член на семейството.

А погребението е извършено със средства, събрани от приятели и роднини на жертвите.