Министерството на науката и висшето образование на Русия уволни ръководителя на престижен институт по генетика, който предизвика дискусия с твърдението, че хората някога са живели векове и че по-краткият живот на съвременните хора се дължи на греховете на техните предци.

Въпреки че в доклада не се посочва причина за уволнението на Александър Кудрявцев, влиятелната Руска православна църква го нарече религиозна дискриминация.

Кудрявцев, който ръководеше Института по обща генетика „Вавилов“ към Руската академия на науките, направи презентация на конференция през 2023 г., в която каза, че хората са живели около 900 години преди ерата на библейския Потоп. Казва и че грехове причиняват генетични заболявания, които съкращават продължителността на живота.

Той също така твърди, че децата до седмо коляно са отговорни за греховете на бащите си, според руския новинарски сайт Meduza.

Ръководителят на руската църковна комисия по семейни въпроси Фьодор Лукянов каза, че уволнението на Кудрявцев заради религиозни убеждения и изявления в съответствие с тези убеждения нарушава етиката на научната общност.

„Вече минахме през съветските времена, когато генетиката дълго време се смяташе за псевдонаука“, каза Лукянов.

Превод: GlasNews.bg