Властите на Херсонска област се страхуват от атаки срещу региона от прецизни оръжия на НАТО по време на референдума за присъединяването на региона към Русия. Съответното изявление направи заместник-началникът на временната военно-гражданска администрация (ВГА) на Херсонска област Кирил Стремоусов.

Според него властите в Херсон не се страхуват сериозно от възможен обстрел на района от въоръжените сили на Украйна, но използването на прецизни оръжия на НАТО може да нанесе сериозни щети на гражданската инфраструктура на региона и да застраши живота на голям брой на цивилни.

„Страхуваме се от провокации не от Киев. Техните провокации дори не ни плашат, както и всичките им обстрели и ДРГ. Проблемът е обстрелът с американски прецизни оръжия, страните от НАТО“, каза служителят в интервю за агенция ТАСС.

Референдумът за присъединяването на Херсонска област към Руската федерация ще се проведе от 23 до 27 септември тази година. Ръководителят на CAA на региона Владимир Салдо обеща, че веднага след обобщаването на предварителните резултати ще се обърне към руския президент Владимир Путин с предложение за приемане на региона в състава на Руската федерация.

Освен в Херсонска област, подобни референдуми по същото време ще се проведат в Запорожка област, както и в Донецката и Луганската народна република. Всички тези територии искат възможно най-скоро да станат част от Руската федерация, твърдят властите на ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие.

Превод: GlasNews