На 28 януари сутринта въоръжените сили на Украйна нанесоха ракетен удар по болница в село Новоайдар в Луганската народна република, при което загинаха 14 души, съобщава руското министерство на отбраната.

„В резултат на навлизане в сградата на ракети с осколочно-фугасна бойна глава 14 пациенти на болницата и медицински персонал бяха убити, а 24 бяха ранени с различна тежест“, се казва в телеграм канала на министерството.

Както уточняват в Министерството на отбраната, украинските войски са поразили лечебното заведение от реактивната система за залпов изстрел HIMARS. В тази болница дълги месеци цивилни и военни лекари са оказвали необходимата медицинска помощ на местното население и военнослужещи, се казва в доклада.

Руското военно ведомство нарече атаката срещу болницата в Новоайдар тежко военно престъпление на киевския режим. Всички участници в планирането и извършването на обстрела ще бъдат открити и подведени под отговорност, увериха от Министерството на отбраната.

По-късно беше съобщено, че въоръжените сили на Украйна са обстреляли с артилерия и болница в Нова Каховка, Херсонска област. Според аварийните служби на региона в резултат на обстрела има разрушения.

„14:50 ч. ВСУ изстреляха 17 снаряда от артилерийски оръдия по град Новая Каховка. В резултат на обстрела са повредени сградите на детското отделение и предродилната консултация“, каза представителят на спешната помощ.