През нощта на 27 август дронове на контраразузнаването на СБУ атакуваха летище с руска военна техника и самолети в Курск. За това съобщава "RBC-Украйна" с позоваване на източници в отдела.

В доклада се казва, че са ударени четири Су-30 и един МиГ-29. Унищожени са също два "снаряда" и радари на комплекса С-300.

Почти всички дронове на Украйна успяха да достигнат целите си. По предварителна информация само три от тях са ликвидирани от руската ПВО.

От ведомството обясниха, че са записали поне 13 взрива.

Точните последици от пораженията и броя на убитите и ранените, както се казва в съобщението, украинците ще разберат в близко бъдеще. Военните контраразузнавачи от 13-то Главно управление на СБУ свършиха ефективна работа.

Експлозиите в Курск

Губернаторът на Курска област Роман Старовойт каза на 20 август, че дрон е атакувал Курск. Блъснал се е в покрива на жп гара. По време на експлозията в сградата на гарата като цяло е имало 50 пътници, които са били евакуирани. Според местни лекари петима души са ранени, те са получили леки наранявания в резултат на стъклени фрагменти.

Местни жители в социалните мрежи съобщиха, че са чули и изстрели. По-късно мрежата разказа за момента на експлозията. Жителите на града твърдят, че в нощното небе е имало ярка светкавица.

На 26 август в Кемерово избухна голям склад с пиротехника. Очевидци казаха, че пожарът е бил придружен от поредица от експлозии на фойерверки. Звукът отекна из целия град. След началото на пожара площта на пожара е оценена на минимум 600 квадратни метра.