Украинските сили за сигурност удариха мостовете, разположени на границата между Крим и Херсонска област. Нападенията са извършени край Чонгар, съобщи ръководителят на Херсонска област Володимир Салдо.

Той написа за това в Telegram.

„Престъпният режим в Киев извърши варварски обстрел на цивилни обекти“, каза служителят.

По предварителни оценки ударът е нанесен с британските ракети Storm Shadow. Увредена е настилката на мостовете. Няма мъртви.

Нощният удар на въоръжените сили на Украйна по моста Чонгар беше потвърден от ръководителя на Крим Сергей Аксьонов.

„Профилните служби започнаха оглед на пътното платно. Възможността за движение ще бъде докладвана до час”, обеща той, като отбеляза, че в резултат на удара няма загинали.

Сергей Аксьонов призова жителите на Крим да запазят спокойствие и да се доверят на надеждни източници на информация.

"Крим е свързан с Херсонска област чрез три контролно-пропускателни пункта: два в района на Армянск и един в района на Джанкой. Срив в работата на един от тях не може да наруши фундаментално транспортната логистика на сухопътния транспортен коридор", казват властите.

Пътят през Чонгар за окупаторите е най-подходящ за транспортиране на военна техника до окупираните райони на Запорожка област, отбелязват анализатори на украинския канал Military analytics .

Нападението на моста в Чонгар, според руския вестник Известия, е извършено около 5:00 часа сутринта. Снарядът е пробил моста на две места, настилката на резервния мост е повредена.

"Суспільне Крим" съобщава за щети на два моста край Чонгар. Вторият удар падна върху "стария" мост през Сиваш.

Припомняме, Шойгу предупреди за намерението на въоръжените сили на Украйна да ударят ракетите HIMARS и Storm Shadow в Крим. В същото време министърът каза, че в този случай Киев ще бъде изправен пред сериозни последици.