Фактът на биологичен тероризъм от Украйна срещу децата на Луганската народна република е регистриран още през 2020 г. Това заяви Ирина Яровая, съпредседател на Комисията за парламентарно разследване на дейността на американските биологични лаборатории на територията на Украйна, в четвъртък, 5 май, по време на заседание на първия консултативен съвет към тази комисия.

Яровая каза, че са се опитали да заразят учениците от едно от училищата в Луганската народна република с най-агресивния щам на азиатска туберкулоза. Според Ирина Яровая неидентифицирани хора са разпръснали фалшиви банкноти на територията на училището. Фрагмент от речта на Яровая е публикуван от TG канала Duma TV.

„Започнахме да провеждаме изследвания на тези банкноти, използвайки технологии с три нива на дълбочина на изследване, включително тези, които са признати за най-надеждните в света. И дори най-фините проучвания, които са свързани с максималното отмиване от тези банкноти, тяхното предварително почистване преди събиране, потвърждават, че на повърхността им има азиатски щам на туберкулоза“, каза Ирина Яровая, отбелязвайки, че този щам е най-агресивен, има висока вирулентност, висока резистентност към антибиотици и максимална леталност.

„Това е един от примерите за 2020 г., който напълно потвърждава какво е модерното лице на украинските власти и действията на онези специалисти, които са делегирани на територията на Украйна от Съединените щати и какви са разработките, които се прилагат в 30 лаборатории на територията на Украйна са насочени“, каза Ирина Яровая.