С помощта на природата няколко години руският творец Алексей Волчков създава портрети от дървена мозайка.

Жителят на 20-хилядният град Електроугли дори планира да изпрати свои произведения на кралицата на Великобритания Елизабет  II и Папа Франциск.

Волчков разказва, че е започнал да създава уникалния си стил на работа случайно. Вследствие на увлечението му по артистичния паркет той се оказал собственик на множество изрезки от тропически видове дървета.

Те обаче се оказали ненужни за никой, но го било жал да ги изхвърли на боклука. Така той решил да създаде от тях нещо красиво – портрети. Алексей започнал  да твори, а по думите му техниката му е уникална и няма аналогия.

Аз правя от дървесината микромозайка, разказва Волчков, всяко парченце е с размери милиметър на милиметър. След това събирам картината, описва процеса той.

Това е сложен и продължителен труд. Понякога за завършване на един портрет са нужни от един до два месеца. В някои случаи произведението трябва да се преработи коренно, защото когато се сложи лак, използваното дърво може рязко да смени цвета си.

Едни от лицата, които Волчков е увековечил в творбите си, са спортистите Хабиб Нурмагомедов и Конър Макрегър. Други са вокалистът на легентарната група "Куин" Фреди Меркюри  и кралят на поп музиката Майкъл Джексън.

В ателието му може да открием и портрета на Доналд Тръмп, Кенеди и друг известни личности. Художникът е пресъздал и култовия образ на Жокера изигран от Хийт Леджър.

“В своето творчество не използвам оцветители, а работя само с това, което е предоставила природата,” допълва творецът Алексей Волчков.

Превод: GlasNews.bg