Вътрешни източници от Кремъл заявиха за канал в Телеграм, че президентът Владимир Путин и най-близките му вече са в готовност да напуснат Русия, в случай че руската армия претърпи поражение в Украйна.

Тъй като офанзивата на територията на Донбас е в застой, Украйна се превъоръжава, за да възстанови Херсон, и нейната икономика се срива, руският лидер е "наясно с възможността за внезапна промяна на настроенията в страната" на фона на умората от военни действия и високият брой жертви в конфликта от руска страна.

Слуховете за влошеното здравословно състояние на руския лидер също поставят под въпрос доколко Путин е способен да взима адекватни решения в бъдещето.

За най-вероятното място, където Путин и свитата му би избягала, се посочва Сирия заради силните приятелски връзки между Путин и Башар ал-Асад. За да стигне до Сирия обаче, самолетът с Путин ще трябва да прелети през въздушното пространство на Турция, която е членка на НАТО, информира novini.bg. В случай че Ердоган откаже достъп до въздушното пространство на страната, на практика това би провалил най-прекия път руския държавен глава да достигне Сирия.

Друга опция пред Путин, ако вариантът със Сирия се провали, е Иран. Като прелюдия към своя предварително обмислен план, по-рано този месец Путин се срещна със своите турски и ирански колеги в Техеран, уж за да обсъдят Сирия.