След като в Русия беше обявена частична мобилизация, някои от гражданите, преминали критериите за подбор, решиха да избегнат набора. Оказа се обаче, че съвременните технологии помагат на държавата в издирването на бегълци.

По-специално в Москва се използва система за разпознаване на лица за търсене на укриващи се.

Както стана известно на Telegram SHOT, високите технологии позволиха да бъдат идентифицирани петима мъже в различни части на Москва. "Бегълците" вече са отведени във Военните управления и РПУ за разследване.

Благодарение на системата за лицево разпознаване двама мъже бяха заловени на улица "Красноярская". Още трима са идентифицирани и задържани на гара Белоруски, в Голяново и Отрадное.

Вярно е, че един от "укривателите" - 25-годишният Александър, след проверка беше принуден да бъде освободен. Оказа се, че не е боеспособен поради много лошо зрение.

Междувременно стана ясно, че военни комисари се катерят през прозорци за укриващи се от набор в Русия. Съответният видеоклип се появи в местните канали в Telegram.

"Така влизат у нас във входовете на Нейбут, за да връчат призовки. Искам да отбележа, че никой не е получил призовка в този вход", се казва в съобщението.

В портала Explain.ru се появи информация, че всички руснаци, които са в резерва на ВС на РФ, подлежат на мобилизация. Приоритет при мобилизацията са редници и сержанти до 35 години, младши и старши офицери съответно до 50 и 55 години.

Превод: GlasNews