В района на Курск руснаците са свалили дрон T150, произведен от британската компания Malloy Aeronautics. За това пише руската медия SHOT, цитирайки снимки като доказателство.

Според руски медии Malloy T150 е преминал границата и е влязъл в Русия за първи път от началото на пълномащабна война, преди това е бил използван само на фронтовата линия. Руските граничари свалили самолета, съдейки по снимките, той е паднал насред гората и не е пострадал тежко.

Според изданието дронът е оборудван с ретранслатор за контрол в случай на загуба на основния комуникационен канал и е носил една мина. Като цяло Malloy T150 може да прелети до 70 километра и да вдигне три 82-мм мини, всяка тежаща малко над 3 кг.

Malloy T150, дрон, UAVцял екран
Malloy T150 е свален от гранична охрана в района на Курск в Русия Снимка: Shot
Malloy T150, дрон, UAVцял екран

Още през май 2022 г. Обединеното кралство реши да изпрати квадрокоптери Malloy T150 в Украйна като част от пакет за военна помощ от £300 милиона. Дронът е преминал успешно тестовете, проведени от Кралските морски пехотинци, той е способен да лети при всякакви метеорологични условия и при всякакъв климат.

Първоначално Malloy T150 е предназначен за превоз на товари - вдига до 68 кг и остава във въздуха 36 минути. Военните могат да управляват дрона с помощта на лаптоп, отбелязвайки на цифрова карта точките, през които UAV преминава автономно.

Превод: GlasNews