Руски съд осъди в понеделник 72-годишен американски гражданин на шест години и 10 месеца затвор, след като го призна за виновен в затворен процес в служба като наемник за Украйна.

Разследващите казаха, че Стивън Джеймс Хъбард, родом от Мичиган, е получавал по 1000 долара на месец, за да служи в украинска единица за териториална отбрана в източния град Изюм, където живее от 2014, пише Ройтерс.

Хъбард е получил обучение, оръжия и боеприпаси, когато се твърди, че се е записал през февруари 2022 г., твърди разследването.
Той е задържан от руски войници на 2 април същата година.

Руските държавни медии съобщиха, че Хъбард се е признал за виновен по обвинението.

Но в интервюта миналия месец сестрата на Хъбард Патриша Хъбард Фокс и друг негов роднина поставиха под съмнение докладваното му признание, като споделиха, че той поддържа проруски възгледи и е малко вероятно да е хванал оръжие на неговата възраст.
 

Адвокатът на Хъбард ще обжалва присъдата.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър каза пред репортери, че Вашингтон има ограничена информация за случая, тъй като Русия е отказала да предостави консулски достъп, но потвърди, че 72-годишният затворник е бил арестуван преди две години в Украйна.

Хъбард е един от поне 10-те американци зад решетките в Русия, близо два месеца след размяната на затворници на 1 август между Москва и Запада, освободила трима американци и десетки други.

Снимки: Ройтерс