Обединената авиостроителна корпорация (UAC, Русия) е получила патент за безпилотен летателен апарат, който ще се изстрелва от самолет. Твърди се, че устройството ще може самостоятелно да решава дали да порази цел без помощта на оператора, съобщава телеграм каналът "Беспилот".

Според патентната документация, специално окачване за дрона ще трябва да бъде прикрепено към фюзелажа на самолета. Изстрелването ще се извърши на известно разстояние от фронтовата линия, след което дронът и самолетът ще поддържат връзка помежду си. Освен това дронът ще бъде оборудван с всякакъв вид заряд: фугасен, кумулативен, фугасно-запалителен.

Според идеята на разработчиците, БПЛА ще може да се управлява от оператора, но устройството ще има функцията за "независима" атака, ако правилно идентифицира целта. Устройството ще бъде програмирано предварително, така че да разграничава различните обекти и да анализира характеристиките им. Веднага щом дронът идентифицира обект, който отговаря на параметрите на определена цел, той я атакува.

Документът показва, че устройството ще получи оптична система, която ще се състои от камери, работещи във видимия диапазон на дължината на вълната и в инфрачервения диапазон. Съдейки по илюстрациите, предлага се БПЛА да бъдат изстрелвани подобно на ракети с помощта на руски военни изтребители Су-57.

Технически чертеж: изстрелване на дрон на руските въоръжени сили от самолет / Снимка: United Aircraft Corporation

Оптичната система ще работи благодарение на системата за интелигентно търсене и насочване, която от своя страна ще функционира на базата на изкуствен интелект. Работейки в близкия и далечен инфрачервен диапазон, камерите ще позволят на дрона да идентифицира цели не само на дневна светлина, но и на тъмно и при всякакви метеорологични условия.

Информацията, получена от разузнавачите, ще се предава на устройството както от наземния, така и от въздушния команден пункт. Дронът ще изпраща телеметрични данни, своето местоположение и целево видео до точката преди атаката.

Все още не е ясно дали руски инженери вече са работили по този проект или това е просто патентована идея. Техническите характеристики на дрона не се съобщават.

Превод: GlasNews.bg / Заглавна снимка: ixbt.com