Централната банка на Руската федерация забрани на банките да дават валута в брой на гражданите, както и да правят преводи към сметки в чуждестранна валута. Това съобщиха от пресслужбата на Централната банка на Руската федерация.

Гражданите могат да теглят средства от банкова сметка в чуждестранна валута във всякаква сума, но само в рубли. Предходните ограничения бяха само за теглене на еквивалент на до 10 хиляди долара.

Европейската комисия налага нови санкции - спира членството на Русия в три организации

От 12 март средствата, получени като превод от банка извън Руската федерация, както и от електронни портфейли, могат да се теглят само в рубли.

Ограниченията ще са в сила до 9 септември 2022 г. По-рано днес САЩ забраниха вноса на доларови банкноти в Руската федерация. Ес вече определи същото ограничение за еврото. Валутните резерви на Централната банка на Руската федерация също са блокирани от санкции.

Онлайн търг в Русия: Последната вечеря от "Макдоналдс" за 350 евро

САЩ ще прекрати нормалните търговски отношения с Русия

Междувременно компании, опериращи с криптоактиви и базирани в Обединените арабски емирства (ОАЕ), са залети от искания за ликвидиране на криптопортфейли от руснаци, които търсят по-сигурни убежища на средствата си.

Някои клиенти използват криптовалута, за да инвестират в имоти в ОАЕ, а други искат да прехвърлят активите си в стандартна твърда валута, която впоследствие да ползват другаде.

Една от въпросните крипто компании признава, че през последните 10 дни е получила немалко искания от швейцарски брокери за прехвърляне на биткойни в долари, тъй като клиентите им се опасяват, че Швейцария може да замрази активите им. Нито едно от исканията не е за по-малко от 2 милиарда долара.