В много руски градове се подновиха протестни акции срещу войната в Украйна и принудителната "частична" мобилизация. По-специално, на 24 септември протестите се подновиха в Иркутск, Улан-Уде, Новосибирск, Томск, Чита, Хабаровск и други градове. Антивоенното движение "Пролет" и привържениците на опозиционния лидер Алексей Навални призоваха за протести.

"Владимир Путин току-що обяви "частична" мобилизация в Русия. Това означава, че хиляди руски мъже - нашите бащи, братя и съпрузи - ще бъдат хвърлени в месомелачката на войната", пише Telegram Весны.

Авторите на канала отбелязват, че депутати и служители всеки ден крещяха по телевизионните канали за необходимостта от мобилизация, но самите те не изпращат децата си на война. Вместо това те ще останат на "топлите столове", докато режимът на Путин ще изпрати хиляди обикновени руски граждани на клане.

В градовете на Сибир се проведоха протести срещу мобилизацията, по време на които силите за сигурност задържаха няколко десетки активисти.

Задържания в Томскцял екран
Задържания в Томск
 
протести в Новосибирскцял екран
Протести в Новосибирск
 
протести в Новосибирскцял екран 
протести в Новосибирскцял екран
Задържане на протестиращи в Новосибирск
 

В Томск арестите са извършени на улица Бархатная. Хората просто се разхождат из центъра на града в знак на протест, но полицията не се колебае да задържа недоволните.

"В момента са известни четирима задържани. Полицията особено внимателно проверява минувачите в маски", съобщава Taiga.info .

В Иркутск са задържани 19 души. Това съобщи местният правозащитник Святослав Хроменков. Правозащитничката Надежда Низовкина и активистката Наталия Филонова са били задържани в Улан-Уде, според местния жител Пьотр Дондуков.

цял екран

В Чита Марина Саломатова, член на движението "Гражданска солидарност на Забайкалието", беше задържана. Тя застана с транспарант, на който пишеше "Ние не сме месо!"

Марина Саломатова от Читацял екран
Марина Саломатова от Чита
 

Телеграм каналът RusNews пише, че на площад Ленин в Хабаровск са се събрали около 15 души. Те просто стояли без плакати и не викали никакви лозунги. Полицията обаче счете това за нарушение и задържа няколко души, които отговорили на силите за сигурност с думите „Мобилизирай себе си, плешив плъх“.

По-рано беше съобщено, че на задържаните руснаци, участвали в протести срещу мобилизацията, са връчени призовки във военната служба за регистрация и вписване. В същото време московските служби за военен регистър и набор твърдят, че не са получавали заповед за набор на граждани в армията на улицата.

На 22 септември стана известно, че „сенаторът от Крим“ в Съвета на федерацията на Руската федерация Олга Ковитиди предложи актуализиране на критериите за военна служба. Според нея е необходимо да се намалят заболяванията, с които не се привличат в армията.

Превод: GlasNews