Погребаха първата жена от армията на Русия, загинала в Украйна. Ефрейтор Анастасия Савитская бе изпратена от военни и близки  във Волгоград. 35-годишната жена е майка на две деца. Тя бе обявена за "истински герой" от своите колеги по пагон.

“Починалата  беше първата военнослужеща, която загина по време на “специалната военна операция” ”, казва Александър Струков, който е лидер на местна ветеранска организация.

Савитская е една от последните руски офицери, загинали в Украйна. Мащабите на загубите, от които страда армията на Путин, все още са неизвестни. Експерти изчисляват, че са загинали над 30 000 войници.

Сред загиналите офицери  е и рускинята. Савитская мечтаела да служи в армията още от дете, пише англоезичното издание “Дейли Мейл”. Подписала договор за професионална служба още на 18-годишна възраст. Нейн приятел твърди, че участието й в битките в Украйна било по нейна воля.

Нейният съпруг, който е бивш войник,  е покрусен от трагедията, сполетяла семейството му. “Как ще продължа живота си? Защо те пуснах да отидееш?”, пита покрусеният мъж, който запазва анонимност.

“Дейли мейл” отбелязва, че за разлика от практиката в армиите на Запада, случаите с жени изпратени на фронта в Русия са рядкост.

В надгробното слово се казва, че Савитская е извършила двоен повдиг, като успява да се справи със семейните си задачи и да преодолее страха, за да се включи в “специалната военна операция”.

Савинская е изпратена в последния си път с военни почести, а на церемонията присъстват и нейни бойни другари и командири.

Докато едни изпращат загиналите, на флонта битките продължават. След превземането на Лисичанск руската армия не успя да постигне "значителен териториален напредък", въпреки че продължава да нанася артилерийски удари в района на Донбас, отбелязва ведомството.

Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон (ISW), предупреди, че "оперативната пауза", обявена официално от Кремъл, не означава прекратяване на атаките и че графикът на руските военни не е ясен.

След обявеното превземане на Луганска област Русия сега съсредоточава настъплението си върху Донецкия регион.

Киев съобщи, че тази сутрин руската армия е нанесла повече от 10 ракетни удара по украинския град Николаев. Поразена е гражданска инфраструктура.

Превод: GlasNews.bg