Вероятността руският президент Владимир Путин да използва тактически ядрени оръжия във война срещу Украйна е най-високата от началото на пълномащабното нахлуване на 24 февруари, но шансовете за развитие на такъв сценарий все още са малки. CNN съобщава това с позоваване на американски служители, запознати с последните данни на американското разузнаване .

Според журналисти западните разузнавателни агенции следят отблизо за признаци на промяна в плановете на Путин, след като миналата седмица той засили заплахите да използва ядрено оръжие.

„Според няколко източника заплахата определено е „увеличена“ в сравнение с миналата година ... Но все още няма индикации, че Русия планира да използва (ядрени оръжия) в близко бъдеще и „общата оценка не се е променила“,“ се казва в публикацията.

В коментар за изданието няколко представители на Пентагона също заявиха, че засега не са наблюдавани признаци за предаване на ядрени оръжия от Русия, като подчертаха, че САЩ ще могат да открият предаването дори на малки бойни глави от агресора.

Два източника, запознати с разузнаването, казаха, че общото усещане в силовите кръгове на САЩ, че заплахата Путин да използва ядрени оръжия е по-висока от всякога, се основава основно на изявленията на руския лидер и данните за руските загуби в Украйна, а не на каквито и да било надеждни данни, че Кремъл обмисля сериозно този вариант.

Служители, запознати с разузнаването, казаха на репортери, че има няколко варианта Путин да използва ядрени оръжия - той може да нареди морски тест като демонстрация на сила, за да накара Запада или украинското правителство да направят отстъпки в пълномащабна война.

Освен това главата на държавата-агресор може да го използва на територията на самата Украйна — на бойното поле или в населено място. Последният вариант незабавно би превърнал Путин в изгнаник на световната сцена, казаха източници на изданието.

Припомняме, че наскоро бившият канцлер на Германия Ангела Меркел призова Запада да приеме сериозно заплахите на Путин за използване на ядрено оръжие.

Превод: GlasNews