В една от стаите на хотел Таксим в Истанбул e открито тялото на 61-годишния Микола Кобринец - ръководител на отдела за европейско сътрудничество на Министерството на външните работи на Русия.

По предварителна информация Кобринец може да е починал от инфаркт, съобщи на 13 октомври турската телевизионна компания NTV.

Според репортери тялото на руския дипломат е намерено от негови колеги.

След като пристигнал в Истанбул, Кобринец останал в хотел, но на следващата сутрин не се появил на уговорената среща с посланиците. Негови колеги се опитали да го потърсят, но без успех. Тогава те решили да се свържат със служителите на хотел Таксим и когато влезли в стаята в присъствието на полицията, открили тялото на Кобринец. Пристигналите на място лекари констатирали смъртта.

По предварителни данни руският дипломат е починал на 12 октомври.

„Тялото на дипломата е изпратено в моргата на Института по съдебна медицина, турската полиция е започнала разследване на инцидента“, се казва в съобщението.

Руското външно министерство реагира на смъртта на свой служител и предостави кратка биография на дипломата.

Кобринец е роден на 21 декември 1961 г. в Москва. След като завършва Московския държавен университет през 1984 г., работи в Министерството на външните работи на различни длъжности. От 2006 г. в продължение на пет години е заместник-постоянен представител на Руската федерация в Европейския съюз. А от 2012 г. до 2019 г. той заема длъжността заместник-директор на отдела за международно сътрудничество на правителството на Руската федерация. От 2019 г. до смъртта си ръководи отдел „Общоевропейско сътрудничество“.

„Напусна си талантлив дипломат, опитен лидер и чувствителен наставник, посветил целия си трудов живот в защита на външнополитическите интереси на родината си“, написаха от Пресслужбата на руската агенция.

Превод: GlasNews.bg