Преди нахлуването в Украйна руският президент Владимир Путин сериозно се подготвял за военен конфликт с Япония, пише Newsweek.

Журналистите имали на разположение писмо от 17 март, написано от човек, сътрудничил на руската ФСБ.

Призивът, според изданието, е бил адресиран до руския правозащитник и основател на проекта Gulagu.net Владимир Осечкин. Агент от разузнаването с позивна „Вятърът на промяната“ в писмото си твърди, че през 2021 г. Владимир Путин се е подготвял сериозно за евентуална атака срещу съседна Япония, но окончателният избор е паднал върху Украйна.

"Увереността, че страните ще влязат в етап на остра конфронтация и дори война, беше висока. Защо Украйна в крайна сметка беше избрана за войната, трябва да отговорят други. Информаторът описва подробно движенията на хеликоптери за електронна война, насочени към Япония, докато руската пропагандна машина беше пусната и етикетираше японците като "нацисти" и "фашисти" с голяма сила", според статията в Newsweek.

Агентът на ФСБ в писмото си до Осечкин също твърди, че ключовият "препъникамък" между двете страни са Курилските острови. Връщането на тази територия, според журналисти, би позволило на Токио да преразгледа следвоенния си статут, а Русия ще я използва като разменна монета.

„Поднебесната империя възприема изключително негативно всякакви опити за преразглеждане на следвоенните споразумения, а потенциалната победа на Токио в спора за Курилите е неприемлива за Пекин. Толкова неприемлива, че Китай лесно ще усложни живота на Русия за такъв „подарък“. " Бившият японски премиер Шиндзо Абе по това време вече наблягаше както на опит за „договаряне“ с Русия по въпроса за Курилските острови, така и на реформиране на разузнавателната служба на страната.

Освен това, както твърди агентът на ФСБ в писмото си, Русия неочаквано разсекрети архивите през 2021 г. за това как съветски граждани са били измъчвани от японски военни по време на Втората световна война. Кремъл планираше да използва тези факти в пропагандна кампания, насочена срещу Токио.

Превод: GlasNews