Според експерти от британската аналитична компания Henley & Partners 15 000 доларови милионери може да напуснат Русия до края на годината.

В същото време общият брой на жителите на Руската федерация с този статут се оценява на 101 000 души.

Според експерти тази година Русия рискува да стане лидер в отлива на богати жители. Предимно богатите руснаци отиват от Русия в ОАЕ, Австралия, Израел, Сингапур. Сега руските милионери започнаха да избягват САЩ, ЕС и Обединеното кралство от страх от замразяване на активи поради санкции.

Украйна също е свидетел на огромно изселване на милионери, като 2800 богати украинци напускат страната, което представлява 42% от общия брой.

На този фон изданието Welt съобщава за 30 случая на полети на частни самолети и хеликоптери на Руската федерация във въздушното пространство на ЕС, заобикаляйки санкциите.

Според вестника се твърди, че самолетът принадлежи на частни лица в Русия, включително олигарси, на които не беше разрешено да влязат във въздушното пространство на ЕС поради санкции.

Например журналистите посочват самолет Bombardier с номер T7-7AA, регистриран в Сан Марино и летящ от Ница за Истанбул. Собственик на борда, според изданието, е бизнесменът Алберт Авдоляу.

Изданието свързва друг самолет с Виктор Векселберг.

Превод: GlasNews