Руски генерал е убит при сражения около Харков, твърди украинското разузнаване. Той е вторият генерал, когото руската армия губи в Украйна за една седмица, съобщава "Гардиан".

От разузнаването на украинското министерство на отбраната съобщиха, че генерал-майор Виталий Герасимов, първи заместник-командир на 41-ва армия на Русия, бил убит край източния град, заедно с други висши офицери.

Министерството също така публикува запис, за който се твърди, че е разговор между двама руски офицери от ФСБ, които обсъждат смъртта на Герасимов и се оплакват, че техните защитени комуникации вече не функционират в Украйна.

Сайтът за разследваща журналистика Bellingcat съобщи, че е потвърдил смъртта на Герасимов и през руски източник.

41-ва армия е сухопътна военна сила, която бе дислоцирана в Елня, в Западна Русия близо до границата с Беларус през миналия ноември. Генерал-майор Герасимов участва във втората чеченска война, руската военна операция в Сирия и анексирането на Крим, като печели медали от тези кампании.

Герасимов е вторият руски генерал от 41-ва армия, загинал в рамките на една седмица при нахлуването на Владимир Путин в Украйна. В края на февруари бе убит Андрей Суховецки, също заместник-командир на 41-ва армия. Той бил прострелян от снайпер по време на руската офанзива срещу украинската отбрана.

Висш руски генерал е бил убит, прострелян е със снайпер

Загубата на високопоставени офицери идва в момент, когато голяма част от нахлуващите сили на Владимир Путин са затънали в логистични проблеми и срещат яростна украинска съпротива.

През изминалата нощ руски военни самолети бомбардирали градове в Източна и Централна Украйна, предаде Асошиейтед прес, като се позова на украински представители. Обстрелвани са били и предградия на столицата Киев.

В градовете Суми и Охтьорка, източно от Киев, близо до границата с Русия, бомби са паднали върху жилищни сгради и са нанесли и големи щети върху електроцентрала, съобщи ръководителят на администрацията на Сумска област Дмитрий Живицки. Има убити, но украинският представител не посочва конкретни цифри.

И Одеса под обстрел – 4 експлозии са чути. Руската инвазия продължава