Някои западни военни експерти са съгласни, че руският военнотранспортен самолет Ил-76 , който се разби в района на Белгород, все пак е бил свален от системи за противовъздушна отбрана. Анализаторите стигнаха до този извод въз основа на снимки и видеозаписи, публикувани в публичното пространство. 

Това съобщиха журналисти от BBC. Служители на агенцията показаха видеото от самолетната катастрофа в Белгород на двама военни експерти и двамата казаха, че това съответства на информацията за удар на самолета от оръжия за противовъздушна отбрана.

„Изображението е в съответствие със сваления самолет. Може да се види как самолетът губи височина, последван от пламък. Експлозията оставя малка следа, която може да е ракета“, казва старши съветник в Центъра за стратегически и международни проучвания (CSIS) във Вашингтон Марк Кансиан.

По думите му ударът на ракетата се индикира от кълбо дим в небето, което съответства на момента на експлозията.

Друг наземен експерт по противовъздушна отбрана, Кристофър Петров от Janes, отбеляза, че кадрите от спускането на самолета "показват щети преди удара".

„Около една или две секунди преди катастрофата очевидно е избухнал пожар на борда на самолета и малък фрагмент от самолета се е отделил и е започнал да се спуска сам, излизайки от носа на самолета“, обясни той.

Петров добави, че кълбото дим във видеото може да подсказва за използване на ракета земя-въздух. С други думи, възможно е Ил-76 да е бил ударен от наземна зенитно-ракетна система, но тази версия изисква много данни за потвърждаване.

В същото време според депутата от Държавната дума Виктор Заварзин, катастрофата на руски военен самолет Ил-76 в Белгородска област сутринта на 24 януари е терористична атака.

На този фон каналът Mash съобщи, че украинските въоръжени сили е възможно да са ударили Ил-76 в района на Белгород с ракета за противовъздушна отбрана Patriot. Журналистите показаха кадър, на който се предполага, че е уловен следа от взрив на зенитна ракета в района на Белгород.