Николай Патрушев, секретар на руския Съвет за сигурност, може да замести руския президент Владимир Путин. След избухването на войната в Украйна той се превърна в "движещата сила" на Кремъл, а публичните му изяви показват желание да заеме мястото на президента на Руската федерация в бъдеще, пише The Washington Post , позовавайки се на източници.

Изданието отбелязва, че Патрушев е дългогодишен съюзник на Путин, откакто са служили заедно в КГБ в съветския Ленинград. А от началото на пълномащабната инвазия секретарят на Съвета за сигурност се превърна в един от рупорите на руската милитаристична политика.

Когато Путин започна войната, „настъпи моментът на Патрушев“, каза Татяна Становая, основател на руската агенция за политически консултации R.Politik, интервюирана от изданието. 

"Неговите идеи са в основата на решенията, които Путин взема. Той е една от малкото фигури, които Путин слуша", каза тя.

Изданието припомня слуховете за здравето на Путин и че е болен от рак, избягва пътувания и публични изяви. Междувременно Патрушев продължава да трупа политическа тежест и "обикаля територията на бившия Съветски съюз". 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред Washington Post, че предположението, че ролята на Патрушев се е променила, е „измислица“. Според Песков Патрушев винаги е имал "широка сфера на власт".  

Путин е президент на Русия от 2000 г., с прекъсване през 2008-2012 г., когато беше ръководител на правителството. През 2020 г.  руската конституция беше изменена, за да позволи на Путин да се кандидатира отново за поста ръководител на Кремъл през 2024 г.

През 2020 г. бившият съветник на Путин, руският икономист Андрей Иларионов, каза, че във вътрешния кръг на президента на Руската федерация има  шестима души: Патрушев, директорът на ФСБ Александър  Бортников, бившият ръководител на администрацията на президента на Руската федерация Сергей  Иванов, директорът на Руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин, бизнесменът, основен акционер на банка "Русия" Юрий Ковалчук ​​и ръководителят на президентската администрация Антон Вайно. 

През април  Bloomberg, позовавайки се на източници, съобщи, че Путин е взел решението да нахлуе в Украйна  в кръг от малък брой "ястреби", които включват  Патрушев,  министърът на отбраната Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб Валери Герасимов. 

Редица експерти, като бившия руски банкер Сергей Пугачов, който преди беше близък до Путин, смятат, че Патрушев  може да смени Путин като президент в бъдеще. 

Превод: GlasNews