Руски кораби откриха за първи път ракетен и артилерийски обстрел по украинския бряг в Одеска област в района на село Тузла тази нощ, съобщава в канала си в "Телеграм" съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Геращенко.

По думите му, обстрелът е бил масиран, като целта са били обекти на бреговата охрана. Геращенко допълва, че не е имало опит за десант.

По-рано украински медии съобщиха, че поне 14 руски кораба се приближават към крайбрежието на Одеска област.

Цяла нощ бяхме в бомбоубежището. През цялата нощ сирени, тревога, чувахме някакви ракети. Просто сме шокирани от тази нощ, сега децата легнаха да спят. Искам да ви кажа, че е страшно, защото това е истинска война, разказа пред БНТ Александра, жителка на Одеса.

Мощни експлозии са избухнали в Киев, Запорожие, Мариупол, Харков и още няколко украински града. През нощта са били задействани сирените в град Лвов, в западната част на Украйна, която досега оставаше встрани от бойните действия, но украинските медии не съобщават за взривове.

Ситуацията продължава да е най-сериозна в района на обсадения град Мариупол. Руската армия се опитва да блокира достъпа до града от запад и от изток. Руски ударен безпилотен апарат "Иноходец" е унищожил цели в Мариупол. Нанесени са удари край завод "Азовстал" в града.

Ракета се вряза в блок в Донецк, рани деца. Експлозии в Киев ВИДЕО и СНИМКИ

Сенатът на САЩ пък единодушно прие резолюция, осъждаща руския президент Владимир Путин като военнопрестъпник, предаде Ройтерс.

Резолюцията, внесена от сенатора републиканец Линдзи Греъм и подкрепена от сенатори от двете партии, призовава Международния наказателен съд в Хага и други държави да започнат разследване на руските въоръжени сили за извършване на военни престъпления по време на инвазията в Украйна.

"Всички ние в тази камара, демократи и републиканци, се обединихме, за да кажем, че Владимир Путин не може да избяга от отговорността за зверствата, извършени срещу украинския народ", каза лидерът на демократите в Сената Чък Шумър преди вота.