Руски генерали бяха арестувани за корупция. Сред задържаните е генерал- лейтанант Сергей Умнов, който е асистент на ръководителя на руското Министерство на вътрешните работи.

Той е обвинен в злоупотреба с власт. По данни на  "Комерсант" властите искат той да бъде задържан за два месеца. Заедно с него са арестувани началникът за Санкт Петербург и Ленинградска област Алексей Семьонов и бившият заместник началник на санктпетербургското МВР Иван Абакумов.

 Разследването  открило, че от 2016 до 2020 година някои длъжностни лица от ръководството на Главното управление на Министерството на вътрешните работи са присвоили  държавни пари за лично ползване.

Според "Комерсант" средства от обществен фонд са се харчили за покупка на недвижими имоти и коли, както и за заплащане на външни сътрудници. Това ставало по искане на генералите.

Днес предстои Сергей Умнов да бъде обвинен, а следствието ще изиска от Байманския районен съд неговото задържане за два месеца.

 Умнов вече е отведен в Москва. Той е в ареста на “Петровка”.  Генерал-лейтанантът не се признава за виновен.

На 5 юли в домовете и работните места на обвиняемите са извършени обиски. Разследването за злоупотребите с длъжностни правомощия  било повдигнато преди две години – през юли 2020 година.