Руските медии съобщават, че в столицата е бил задържан началникът на Главното управление на кадрите на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Юрий Кузнецов.

Според ТАСС задържането е станало в рамките на наказателно дело, по което военният лидер е заподозрян. Членът, по който са повдигнати обвиненията, не се уточнява.

Материали относно превантивната мярка на Кузнецов са постъпили в 235-и гарнизонен военен съд на 13 май, това се съобщава в съдебното досие. Същия ден му е избрана мярка за неотклонение.

Медията уточнява, че Главното военно следствено управление на Следствения комитет на Руската федерация разследва случая му. Източник на ТАСС от правоохранителните органи съобщи, че вече са извършени обиски в къщата и на работното му място на военния.

За 55-годишния Кузнецов се знае, че е роден в Мордовската автономна съветска социалистическа република, възпитаник е на Краснодарското висше военно училище, академиите на стратегическите ракетни сили и Генералния щаб на Въоръжени сили на Руската федерация.

Назначен е на поста на 8-мо управление на Генералния щаб на Руската федерация през 2010 г. от Дмитрий Медведев. Всъщност Кузнецов ръководеше Службата за защита на държавната тайна.

Той зае поста началник на главното управление на персонала на Министерството на отбраната през май миналата година с указ на президента на Руската федерация.

В удостоверението на ведомството се посочва, че Кузнецов е „служил на различни длъжности в службата за защита на държавната тайна“.

Сред наградите на военния лидер на Ордена на Александър Невски, „За военни заслуги“, Чест и други награди. Кузнецов има и научна степен кандидат на техническите науки.

Припомняме, че първият голям арест във ведомството беше неотдавнашното задържане на заместник-министъра на отбраната Тимур Иванов, който е обвинен в получаване на подкупи над 1 милиард рубли.