Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, каза, че украински дрон се е разбил в хранилището за ядрени отпадъци в АЕЦ Курск. Това се казва на уебсайта на ведомството.

Твърди се, че инцидентът е станал вечерта на 26 октомври. Дронът, по думите й БЛА, е повредил стената на склада. Дронът е паднал върху административния комплекс на гарата. Тя отбеляза, че дронът „използва компоненти, доставени от западни страни“.

„Случилото се доказва, че няма ограничения за престъпния киевски режим, включително за извършване на актове на ядрен тероризъм“, каза Захарова.

Последствието от нападение на БПЛА според нея може да бъде пълномащабна ядрена катастрофа, която да засегне териториите на много страни. Според Захарова не може да има други задачи при нападение срещу атомна електроцентрала.

На 26 октомври, около 21:00 часа, се твърди, че е спрян опит за атака с БПЛА. Тогава руската страна не е обявила удар по склада. Руското министерство на отбраната също съобщи за предполагаемо прехващане със средства за противовъздушна отбрана на дрон в района на село Курчатов, Курска област.