Според съобщения в руски медии на някои мъже в Русия започнали да отказват да пътуват в чужбина, въпреки факта, че не са получили призовки.

Известия пише, че точно на границата служители на граничната служба казват на някои мъже, че не могат да напуснат страната, тъй като са в базата данни на лицата със забрана за пътуване в чужбина.

Такива мъже не могат да ходят на почивка в Египет, Катар и други страни.

В същото време дори удостоверения от военната служба за регистрация и вписване или съобщения за края на частичната мобилизация в столицата и района на Москва не помагат на туристите.

Изданието отбелязва, че по-малко от 1% от годните за служба мъже се сблъскват с такава реакция от страна на граничарите, но никога не може да се каже предварително дали туристът ще бъде пуснат на границата или не.

Няма официални коментари по този въпрос, но по-рано беше съобщено, че пътуването извън Руската федерация не е ограничено, ако мъжът няма призовка.

Според ръководителя на Комитета по правни въпроси на PCT Георгий Мохов, граничните служители, като не пропускат някои туристи, се позовават на административните разпоредби на ФСБ на Руската федерация, които са одобрени със заповед от 8 ноември 2012 г. Документът въвежда необходимостта от проверка на основанията за пътуване в чужбина.

„Това е информация с ограничен достъп, държавна тайна“, каза специалистът. Той потвърди, че удостоверение от военната служба за отлагане изобщо не означава гарантирано напускане на страната.

Вицепрезидентът на ATOR по изходящия туризъм Артур Мурадян добави, че граничната служба на ФСБ не нарушава закона, когато не пуска туристи, тъй като руският президент все още не е обявил края на мобилизацията.

Превод: GlasNews

Частичната мобилизация на руснаците приключва

Руски университет издал 800 "фалшиви" удостоверения за отсрочка от мобилизация