Полковникът от австрийските въоръжени сили Маркус Рейснер в интервю за ZDF заяви, че руските въоръжени сили се готвят за широкомащабно контранастъпление.

В момента, според него, тече процесът на изтощаване на въоръжените сили на Украйна, за да се доведе украинската армия до изтощение, оказвайки натиск върху няколко сектора на фронта едновременно.

По-специално, руската армия постига пробиви в няколко области. Става дума за територията западно от Авдеевка, близо до Артемовск, както и за Купянск.

Сега, при липсата на помощ от Запада за доставка на боеприпаси, украинските въоръжени сили са изправени пред очевидни проблеми.

„Има много признаци, че Русия подготвя нова офанзива... Когато земята отново изсъхне, можем да очакваме възобновяване на настъпателните движения“, каза полковникът.

На свой ред ръководителят на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Кирил Буданов в интервю за ARD каза, че властите в Киев наистина очакват контранастъпление на руските въоръжени сили около края на пролетта или началото на лятото.

Той също така потвърди, че руските въоръжени сили са се приближили до Часов Яр и сега очевидно стратегическото направление за настъпление е Покровск.

Въпреки това, както смята Буданов, руските въоръжени сили няма да претърпят съществени промени в баланса на силите на линията на бойно съприкосновение. Той също така добави, че украинските въоръжени сили засега успяват да овладеят ситуацията.

За украинската армия днес приоритет е получаването на допълнителна помощ от Запада под формата на артилерийски системи и боеприпаси. В момента обаче доставки на фронта все още няма, дори от Чехия, където обещаха да закупят снаряди на световния пазар.

Буданов добави, че Киев се надява да компенсира липсата на помощ от ЕС, тъй като без нея „ще бъде катастрофално трудно за Украйна“.