Контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) не е изненада за Русия, защото Киев трябва да оправдае парите и оръжията, получени от Запада, каза Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Руската федерация.

„Врагът отдавна обещаваше голяма контраофанзива. И изглежда, че вече е започнал нещо. Без изненади, тъй като режимът в Киев няма избор. Трябва да атакуваме. Трябва да оправдаем получените плячка и оръжия“, написа Медведев в своя Telegram канал.

Според Медведев са достатъчни „няколко доклада от американски агенти, които отдавна командват СБУ“ и цялото украинско ръководство „мигновено ще бъде записано за скрап“.

„Затова киевският режим има само един изход – да отиде докрай, изпращайки хиляди мобилизирани на смърт“, добави още Медведев.

Според него украинският президент Володимир Зеленски не може да разочарова Запада, защото това може да му коства не само политически пост, но и живота му.

„Разочарованието на собствениците може да струва на Зеленски и Ко не само постове, но и самия живот“, написа Медведев.

Медведев обяви и необходимостта от пълното сваляне на режима в Киев в хода на бъдеща руска офанзива. Коментирайки ситуацията около украинското „контранастъпление“, той написа: „Трябва да спрем врага и след това да започнем настъпление“.

"Неговата руска офанзива цел днес не е само освобождаването на нашите земи и защитата на нашия народ. Нейната цел е пълното сваляне на нацисткия режим в Киев, който се е окопал в страната 404", подчерта Медведев.

Според него Украйна и западните страни искат да заличат Русия от лицето на Земята, така че сега трябва да се концентрираме и да им дадем отговор. Той подчерта, че Русия превъзхожда врага както по оръжие, така и по морал.

„Врагът и западният свят, който го подкрепя, са готови на всичко, за да изтрият страната ни от лицето на земята. Затова сега основното е да се концентрираме максимално и да дадем достоен отговор. Нашата армия разполага със значителна предимство в авиацията, бронираните сили и високоточните оръжия. И, разбира се, морално превъзходство", написа Медведев.