По данни на щата повече от 20 000 ученици в Мисисипи са под карантина, защото биха могли да се заразят с коронавирус. Този брой представлява около 5% от учениците в държавните държавни училища.

Тъй като процентът на заразяване се увеличава в цялата страна поради силно заразния делта вариант на коронавирус, държавата е особено силно засегната с връщането на учениците в клас на 9 август. Според Министерството на здравеопазването 20 334 ученици са били под карантина още първата учебна седмица, завършваща в петък.

През тази седмица 4521 ученици също са се заразили с коронавирус, с което общият брой на учениците, които са дали положителен резултат от началото на август, достигна 5933.

Според властите 948 учители и персонал са дали положителен тест за COVID-19 от 9 август до петък. От началото на август 1496 учители и персонал са заразени с коронавирус, а към края на миналата седмица 1463 учители и персонал са били под карантина поради възможна инфекция.

По-малко от 36% от жителите на Мисисипи са напълно ваксинирани, според правителствени данни, публикувани по-рано тази седмица. Държавният епидемиолог д -р Пол Байърс заяви пред репортери в сряда, че броят на учениците под карантина е "феноменален".

Броят на коронавирусните инфекции сред децата на възраст от 5 до 17 години сега рязко скача, каза Байърс, а децата на възраст от 6 до 10 години представляват голям процент от новите случаи.

„Това ще доведе до потенциално повече хоспитализации за деца под 18-годишна възраст. И за съжаление може да видим допълнителни смъртни случаи“, каза той.

Най-добрата защита срещу COVID-19 е ваксинирането на деца на 12 и повече години с техните родители, каза Байърс.