Петима братя и сестри останаха сираци, след като родителите им загинаха в инцидента, при който частен самолет се разби край писта в Калифорния.

32-годишният Мануел Варгас-Регаладо, ветеран от морската пехота, и съпругата му Абигейл Телез-Варгас, намериха смъртта си в събота сутринта, когато техният самолет Cessna C550 се разби, докато се приближаваше до летище "Френч Вали", намиращо се между Лос Анджелис и Сан Диего. Кончината им накара техни близки да започнат набиране на средства за децата.

Мануел и Абигейл се прибирали от командировка, когато пилотът предупредил диспечъра, че не може да види пистата за кацане. Причината била гъстата мъгла.

Мануел бил помощник-пилот самолета, а заедно със съпругата му на борда имало още четирима души.

Трагедия! Самолет се разби, загинаха 6 души СНИМКИ+ВИДЕО

"Тези деца не просто загубиха единия си родител, те загубиха и двамата, което просто ми разби сърцето“, написа Моник Бетанкур, приятелка на семейството, на страницата на семейството в GoFundMe, добавяйки, че „всичко на децата е било отнето“.

„Те бяха невероятни родители на пет красиви деца, които оставят след себе си, Калеб 14, Александрия 11, Мани 8, Алберто 3 и Ави 1“, добавя тя.

Стартирайки кампанията за набиране на средства - която досега е събрала близо 25 000 долара - Моник твърди, че всички пари ще отидат за сестрата на Абигейл, която сега се грижи за петте деца.

„Организирам тази кампания за набиране на средства за техните пет деца, в която средствата ще отидат директно при сестрата на Абигейл Алехандра Тревино“, написа Моник.

Моник каза, че парите, събрани чрез страницата GoFundMe, ще помогнат на сестрата на Абигейл, Алехандра, която ще „приеме деца, за да ги обича и да се грижи за тях“.

„Финансовата тежест, която идва с неочаквана загуба, може да бъде огромна. Всички дарени пари ще отидат при сестрата на Абигейл, за да помогнат за издръжката на децата им", гласи посланието на близките.

Властите потвърдиха имената и на други пътници, които са загинали при инцидента. Това са пилотът Рийз Лендерс на 25 години,  пътниците Линдзи Глейш на 31 г.; Алма Разик на 51 г. и Ибрахем Разик на 46 г.

25-годишният Владимир е загинал при катастрофата в Русе СНИМКА

Два пъти в събота сутринта самолетът се опитал да кацне на поломсата на летището, като се разби при втория подход.

Елиът Симпсън, следовател от Националния борд по безопасност на транспорта, на пресконференция, че гъст слой мъгла – често срещан около крайбрежната южна Калифорния – се е спуснал върху пистата.

Информацията от  Flight Aware показва, че самолетът  изоставил първия си опит за кацане, заходил наново и се опита да кацне за втори път. Самолетът се разби на около 500 фута от пистата, около 58 минути след излитането си.

Самолетът избухнал в пламъци, след като се разбил, а видео от мястото на инцидента показва трагедията. Шестимата пътници от самолета починали намясто. На пожарникарите отнело около час, за да потушат пожара, който се разпалил след падането на самолета.

Катастрофата бе вторият фатален инцидент на летище "Френч Вали" за по-малко от седмица - във вторник едномоторна Cessna 172 се разби на паркинга скоро след излитане, убивайки един от четиримата на борда.