39-ият президент на Съединените щати Джими Картър присъства на панихида за съпругата си Розалин Картър в Атланта. Те бяха женени повече от 77 години. Освен това на прощалната церемония присъстваха всички живи първи дами, включително Мелания Тръмп и Мишел Обама. Съпрузите им не присъстваха на церемонията по сбогуването. 

Това е рядък случай, когато Джими Картър напуска дома си. Както каза един от внуците му, той е „в края на пътя си“, но никога не би пропуснал да се сбогува с любимата си жена, пише People. Джими навърши 99 години на 1 октомври. Розалин, която почина на 19 ноември, беше на 96 години.


Джими Картър на погребението на жена си Снимка: Getty Images

96-годишната Розалин Картър беше диагностицирана с деменция през май. На 17 ноември Carter Center обяви, че тя ще получи хосписни грижи у дома, както и нейният съпруг. Останали са й децата им - Джак, Чип, Джеф и Ейми - както и 11 внуци и 14 правнуци.

Припомняме, че Джими Картър беше президент на САЩ за един мандат, от 1977 до 1981 г. Четири години след избирането му той загуби от Роналд Рейгън. На поста, в присъствието на Картър, беше подписано рядко мирно споразумение между Израел и Египет, което остава в сила и до днес. Запомнен е и с нарастващата инфлация и кризата със заложниците в Иран.

Джими и Розалин са заедно от деца - родени са в една и съща болница в Плейнс, Джорджия. Майките им били приятелки, така че Джими за първи път видял бъдещата си съпруга, когато тя била само на три дни.

Джими Картър и Розалин Смит се женят малко след като Картър завършва Военноморската академия на САЩ през 1946 г.

По-късно Джими си спомня, че когато се прибрал от първата си среща с Розалин, се почувствал така, сякаш току-що е прекарал време с жената, за която ще се ожени.

Младите влюбени започват да се срещат от разстояние и през това време Джими измисля съкращението "ILYTG" (Обичам те повече от всичко) - като начин да изрази кратко и стегнато обичта си.

След брака си те се завръщат в Джорджия, за да развият бизнеса с фъстъци на семейство Картър, като всеки има пръст в това. Двойката става по-политически ангажирана на фона на расови напрежения, предизвикани от Браун срещу Борда на образованието, и се впуска в неочаквано политическо пътуване, което приземява Джими в имението на губернатора и Овалния кабинет. С всяка нова кампания Розалин помагала за разработването на задкулисната стратегия и говори публично в подкрепа на съпруга си.



Джими Картър и съпругата му Снимка: Белият дом

След като напуснаха Белия дом и се върнаха към личния живот, те съосноваха Carter Center и живееха в имението си в родните си Плейнс между публични изяви и пътувания.

Но през февруари, след като Джими реши да спре по-нататъшната медицинска намеса и да получи хосписни грижи в дома си в Джорджия, стана ясно, че рекордният брак на семейство Картър е към естествен край. Розалийн беше диагностицирана с деменция през май и също влезе в хоспис през ноември.

Розалийн почина в дома си в неделя на 96-годишна възраст, с Джими, сега на 99, до нея. Розалийн ще бъде погребана в равнините, а съпругът й ще почива наблизо, когато му дойде времето.

Почина Розалин Картър